Beweging in Ontwikkeling kindercoaching en ouderbegeleiding
Meisje niet blij met pfeiffer

Ziekte van Pfeiffer bij kind en puber: 9 tips voor een optimaal herstel

Inhoudsopgave

De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die vooral bij kind, tiener, jongvolwassene en student veel voorkomt. Het belangrijkste kenmerk is overmatige vermoeidheid.

Als je kind maar moe blijft kan dit grote impact hebben. Wacht niet onnodig lang en vraag om hulp. Dat kan veel ellende besparen!

Hoe besmettelijk is de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door een herpesvirus dat zeer besmettelijk is. Vooral jongeren lopen het risico om ziek te worden. De ziekte van Pfeiffer bij je kind is namelijk besmettelijk via het speeksel en kan overgedragen worden door te zoenen. Daarom wordt Pfeiffer ook wel de ‘kusziekte’ of ‘kissing disease’ genoemd. Die naam is overigens misleidend, want iemand die de ziekte van Pfeiffer heeft kan een ander besmetten door elkaars beker, glas, bestek of tandenborstel te gebruiken.

Je kunt een ander niet besmetten door niezen of hoesten. Het virus wordt namelijk niet overgedragen door aërosolen: het Epstein-Barrvirus kan niet overleven in de lucht. Als bestek, bekers en glazen eenmaal zijn afgewassen, is het besmettingsgevaar geweken. Je bent besmettelijk gedurende de ziekteperiode en tot soms wel 18 maanden na de feitelijke besmetting.

De incubatietijd van de ziekte van Pfeiffer bij je kind is ongeveer drie tot twaalf weken. Daarmee wordt bedoeld dat je drie tot twaalf weken na besmetting ziekteverschijnselen kunt krijgen. Vooral de vermoeidheidsklachten kunnen weken tot maanden na de aanvankelijke besmetting aanhouden.

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel klierkoorts of mononucleosis infectiosa genoemt. De veroorzaker is het Epstein-Barrvirus (EBV). Vermoedelijk 90-95% van de wereldbevolking draagt het virus bij zich. De meeste infecties met het Epstein-Barrvirus komen voor tijdens de kinderjaren. Het immuunsysteem maakt antistoffen aan tegen het virus.

De meeste mensen worden niet ziek van dit virus omdat ze genoeg antistoffen hebben. Sommige mensen dragen het virus zelfs bij zich zonder dat ze het weten. Het dragen van het virus leidt dus niet altijd tot het krijgen van de ziekte van Pfeiffer. Dit is vooral het geval bij jonge kinderen en volwassenen ouder dan 40 jaar.

Als je in de pubertijd wordt besmet met het Epstein-Barrvirus is de kans groot dat je ook de ziekte van Pfeiffer krijgt. Ongeveer een kwart van alle jongvolwassenen krijgt ermee te maken. De kans dat je op oudere leeftijd de ziekte van Pfeiffer oploopt is veel kleiner.

Na besmetting draag je het virus levenslang bij je. Het virus houdt zich als het ware slapend schuil in je lichaam. De aangemaakte antistoffen zullen je de rest van je leven beschermen. De ziekte van Pfeiffer komt zelden terug. In het zeldzame geval dat het virus een tweede keer actief wordt, gebeurt dit meestal bij mensen met een zwakke gezondheid en afweersysteem.

In deze video van Het Klokhuis wordt duidelijk uitgelegd wat de ziekte van Pfeiffer is. Probeer even door het kinderachtige taalgebruik heen te prikken.

Filmpje Klokhuis: Wat is de ziekte van Pfeiffer? | Vragen van Kinderen

De meeste jongeren herstellen vanzelf. Maar wat nu als de klachten niet overgaan? In onze online intake, de Gouden Puzzel, puzzelen we samen met jou en je kind. Zo weten jullie wat nodig is op weg naar herstel van gezondheid.

De symptomen van de ziekte van Pfeiffer bij kinderen en jongeren

Bij jonge kinderen verloopt de ziekte van Pfeiffer meestal asymptomatisch of zijn er aspecifieke symtpomen zoals rode huiduitslag, een vermindering van een bepaald type witte bloedlichaampjes of een longontsteking.

Bij jongeren en jongvolwassenen staan de volgende klachten meestal op de voorgrond:

 • vermoeidheid
 • keelpijn
 • koorts
 • opgezette lymfeklieren

De keelpijn en de koorts zijn meestal na twee weken voor het grootste gedeelte over. De opgezette lymfeklieren en de vermoeidheid kunnen nog wel maanden aanhouden.

Meisje niet blij met pfeiffer

Voortekenen van een mogelijke ziekte van Pfeiffer

De symptomen kunnen bij ziekte plotseling ontstaan, maar meestal zijn in de week daarvoor al een aantal voortekenen aanwezig:

 • algehele malaise
 • hoofdpijn
 • koorts
 • keelpijn
 • rillerigheid
 • gebrek aan eetlust

Het bekende plaatje van Pfeiffer

Het bekende beeld bij de ziekte van Pfeiffer is: moeheid, koorts (oplopend in de eerste week, verdwenen na twee tot vier weken), keelontsteking met matig tot sterk vergrote amandelen (75-90% van de gevallen) en opgezette lymfeklieren, met name in de hals (80-90% van de gevallen). Daarnaast komen een vergrote milt (50% van de gevallen), een abnormaal vergrote lever (12% van de gevallen) en tekenen van leverbeschadiging en geelzucht (icterus).

Hoe voorkom je verspreiding als je kind de ziekte van Pfeiffer heeft?

Het is moeilijk om te voorkomen dat iemand besmet raakt. De meeste kinderen hebben geen of weinig klachten. Ze weten dan ook niet dat ze de ziekte van Pfeiffer hebben en dat ze besmettelijk zijn. Bovendien zijn de meeste mensen al besmet voor hun 5e levensjaar en hebben ze antistoffen aangemaakt. Als je als puber besmet raakt met het Epstein-Barrvirus is de kans op de ziekte van Pfeiffer groot.

Bij besmetting met de ziekte van Pfeiffer kan je kind het volgende doen om verspreiding te voorkomen:

 • Gebruik je eigen glas, bestek en tandenborstel
 • Was je handen na gebruik van het toilet, voor het bereiden van voedsel en voor het eten
 • Hoest bij voorkeur in je elleboog, al moet je je vrienden daarna geen boks met je elleboog geven ter begroeting
 • Gebruik een papieren zakdoekje, gooi dit weg na gebruik en was daarna je handen
 • Zorg de hele dag voor frisse lucht door bijvoorbeeld het raam op een kier te zetten

Jink met CVS moeheid ligt op bed

Is er een relatie met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)?

Een relatie met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is niet bewezen. Wel kun je na het doormaken van de ziekte van Pfeiffer langdurig (langer dan zes maanden) vermoeidheidsklachten houden. Vaak hebben jongeren met CVS daarvoor al een keer de ziekte van Pfeiffer doorgemaakt. Dit is vaker dan bij jongeren in het algemeen. Hoe het precies zit de link tussen de ziekte van Pfeiffer en CVS is niet bekend. Er zijn vermoedens dat sommige kinderen gevoeliger zijn voor CVS dan anderen. En dat de ziekte van Pfeiffer bij die kinderen net het zetje geeft om last te krijgen van CVS.

Twijfel je of sprake is van CVS en heb je na het lezen van ons blog daarover nog vragen? Neem dan contact met ons op.

De diagnose van de ziekte van Pfeiffer

Als je twijfelt of je kind de ziekte van Pfeiffer heeft is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Deze zal de symptomen en het beloop uitvragen en de amandelen en lymfklieren beoordelen.

Voor het aantonen van een acute EBV-infectie is bloedonderzoek nodig. Aan de hand van dat onderzoek kunnen EBV-specifieke antistoffen worden aangetoond.

Behandeling van de ziekte van Pfeiffer bij je kind

Er zijn geen medicijnen tegen de ziekte van Pfeiffer, bij je kind of bij anderen. Het is een kwestie van uitzieken. Meestal gaat het vanzelf over en verdwijnen de meeste symptomen binnen twee tot vier weken. En hoewel sommige mensen langer dan zes maanden last houden van vermoeidheid, herstelt bijna iedereen volledig van de ziekte van Pfeiffer.

De vicieuze cirkel bij Pfeiffer

Wat kun je doen als je kind of puber de ziekte van Pfeiffer heeft: 9 tips voor een optimaal herstel

 1. Laat je kind voldoende rusten en slapen, dit bevordert het herstel
 2. Zorg er bij koorts voor dat je kind voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen
 3. Afhankelijk van hoe je erin staat kun je je kind pijnstillers geven als Paracetamol en Ibuprofen om de koorts onder controle te krijgen en de (hoofd- en/of keel)pijn te verminderen
 4. Verbeter het slaappatroon door vaste tijden te kiezen voor het naar bed gaan en opstaan, ook in het weekend. Dit bevordert het herstel.
 5. Kijk met je kind hoe het de avond anders kan invullen dan online. Juist door offline-activiteiten te doen waar je blij van wordt, kom je meer in de sluimer-modus. Dat beïnvloedt je slaap positief en slaaptijd is hersteltijd.
 6. Laat je kind zodra het begint te herstellen de dagelijkse activiteiten die het zelf kan ook zo veel mogelijk zelf doen. Door dit stapsgewijs verder op te bouwen zal je kind zich sneller fitter en energieker voelen
 7. Kijk samen met je kind wat energie kost en wat energie geeft en wissel dit af door de dag heen. Een juiste balans tussen energizers en energielekken zorgt ervoor dat je kind de batterij bijtijds kan opladen en dit bevordert het herstel
 8. Stimuleer je kind om, zodra het kan, naar buiten te gaan, ook al is het in het begin maar vijf minuten. Buiten bewegen maakt dat je lekkerder in je vel komt te zitten, is goed voor je immuunsysteem, en zorgt ervoor dat je lijf gemakkelijker in beweging blijft. Afhankelijk van het herstel kun je dit in stapjes opbouwen
 9. Bekijk samen met welke vrienden je kind online dingen kan doen zolang live afspreken niet mogelijk is. Samen leuke dingen doen, zorgt voor de aanmaak van ‘happy hormonen’. En die hebben weer een positief effect op je immuunsysteem en je herstel. Zodra het weer in 3D kan, heeft live de voorkeur.

CRPS Vicieuze Cirkel doorbreken

 

Wat als je kind niet volledig opknapt en de vermoeidheid blijft?

Al eerder beschreven we dat er geen bewezen relatie is tussen de ziekte van Pfeiffer en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Al lijken jongeren met CVS vaker Pfeiffer te hebben doorgemaakt dan jongeren in het algemeen. Als je kind maar moe blijft kan dat een grote impact hebben. In ons blog over chronische vermoeidheid en CVS schrijven we daar uitgebreid over. Wil je meer weten over het coachingstraject van Beweging in Ontwikkeling bij chronische vermoeidheid en CVS? Lees dan hier verder.

Als je kind maar niet de oude wil worden en je niet meer weet wat je daaraan kunt doen, boek dan de Gouden Puzzel. In deze online intake van 45 minuten maken we samen met jou en je kind een compleet plaatje van wat er speelt en wat er nodig is om weer fit en vol energie in het leven te staan.

WETEN WAT JE NU AL KUNT DOEN?
Download dan de video met de gratis tips hieronder.
Routekaart naar hulp voor kinderen met chronische vermeoidheid
Gratis

Download hier de video met de dingen die je als ouder nu al kunt doen zodat je kind weer gezond en gelukkig wordt.

HET COMPLETE PLAATJE ZIEN?
Boek dan nu de Gouden Puzzel.
Gouden puzzel coaching voor jongeren en ouders
€80,-

Wanneer de reservering is gemaakt, nemen we contact met je op voor het inplannen van de online intake

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DEEL DEZE POST OP:

Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op linkedin
Scroll naar top
Beweging in Ontwikkeling draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches